sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Perhosia


Konekirjonta on yksinkertaisimmillaan todella helppoa: valitaan sopiva kirjontakuvio, pingotetaan tuettu kangas kirjontakehälle, siirretään kuvio kirjontakoneeseen ja annetaan koneen hoitaa loput. Kirjontakoneiden välillä on paljon eroja helppokäyttöisyydessä sekä siinä, mitä koneella voi tehdä kuvion muokkaukseen liittyen, mutta sopivilla valmisteluilla myös yksinkertaisemmat koneet suoriutuvat isoistakin kuvioista.

Käytössäni on Pfaff creative 2.0- kirjontakone sekä 5D Suite -kirjontaohjelma tietokoneelle. Sekä kone että ohjelma ovat minulle entuudestaan tuttuja, mutta koska kirjonnasta on niin paljon opittavaa, aloitan nyt tätä blogia varten tavallaan alusta ja harjoittelen koneen perusteellista käyttöä.

Muokkaan kuviot sopiviksi tietokoneella, ja siirrän ne valmiina kirjontakoneelle USB-tikulla. Kirjontakoneella voin vielä siirtää tai kääntää kuviota ennen kirjonnan aloittamista. Kone kirjoo yhden värin kerrallaan, joten värin vaihtuessa kone ilmoittaa siitä ja lankarulla tulee vaihtaa. Jos käyttää valmiita kuvioita eikä kuviota tarvitse kohdistaa kankaalle, konekirjonta on todella helppoa ja nopeaa.


Harjoitustyönä päätin tehdä työtilaa piristäviä neulatyynyjä, perhoskuvioilla koristeltuna. Samaan sarjaan sopisi myöhemmin tehtävät koristetyynyt. Creative 2.0:n mukana tulee yli 100 kuviota, mutta lisää voi hankkia omalta jälleenmyyjältään tai esimerkiksi myembroideries.com -sivustolta. Pfaffin kirjontakuviokokoelma löytyy heidän verkkosivuiltaan. Kokoelmasta 367 Butterflies löytyy todella upeita ja värikkäitä perhosia, joita voi käyttää sellaisenaan, tai yhdistellä sopivaksi kokonaisuudeksi.


Aloitin työn valitsemalla sopivat kuviot, käyttämällä Design View -toimintoa. Valitsin ensin keltaisen perhosen, ja vaihdoin kehäkoon kuviolle sopivaksi. Iso perhonen mahtui juuri 120x120mm kehälle. Nyt olisi mahdollisuus muokata kuvion värejä tai asentoa, mutta tämä kuvio sopi minulle sellaisenaan. 




Toiseen neulatyynyyn valitsin kaksi perhosta, joiden asentoa muutin kääntämällä kuvioita. Kehäkokona edelleen 120x120mm. Kun kuviot olivat sopivassa asennossa, yhdistin ne Combine -toiminnolla, jolloin pystyin yhdistämään niiden värejä (ColorSort) kerralla kirjottaviksi alueiksi. Muuten kone tekisi ensin toisen, ja sitten toisen perhosen huomioimatta niissä olevia samoja sävyjä. Kuviossa on yhteensä 11 väriä, joita voisi toki vähentää vaihtamalla samankaltaisia värejä samoiksi, mutta noudatin nyt kuvioiden suunniteluja värejä. Lopuksi keskitin kuvion Center In Hoop- toiminnolla, jolloin kuva tulisi automaattisesti keskelle kangasta.




Tallensin kuvat muistitikulle, ja siirsin ne creative 2.0:aan. Koska koneen näyttö ei ole värillinen, katsoin vielä 5D -ohjelmasta kuvion värit, valitsin niiden mukaan langat valmiiksi ja aloitin ensimmäisellä värillä. Kirjontakone ei "ymmärrä", minkä värisen langan laitat koneeseen, joten värejä voi vaihtaa vielä kirjonnan yhteydessä. Kirjoin kuvion vaalealle pellavalle, joka oli tuettu irtirevittävällä tukikuidulla. Tein ensin keltaisen perhosen, mutta toisen kuvion kirjonnan jätin odottamaan sellaista hetkeä, kun en ehdi ideoimaan ja valmistelemaan uutta työtä.




Tässä kuviossa värejä oli kuusi, ja kone ilmoitti aina, kun väriä tuli vaihtaa. Muuten kone tekee töitä hyvin itsenäisesti, joten kirjonnan aikana voi hyvin tehdä muutakin. Kone ilmoittaa, kun kuvio on valmis, jolloin sen voi irrottaa kehästä ja jatkaa työstämistä, tässä tapauksessa neulatyynyksi. Ylimääräinen tukikuitu revitään pois nurjalta puolelta, joka jää kirjonnasta muuten hyvin siistiksi. Ompelin tyynyn sivut koneella, laitoin tyynyyn ripustuslenkin, täytin vanulla ja ompelin täyttöaukon käsin kiinni. Tämä oli kirjontatyönä hyvinkin yksinkertainen, mutta lopputulos on hyvännäköinen väriläiskä työtilaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti