tiistai 30. syyskuuta 2014

Riikinkukolta


Ihastelin käsityöristeilyllä näkemääni riikinkukko-aiheista seinävaatetta niin, että aloin jo suunnittelemaan vastaavan tekemistä itse. Surffailin matkan jälkeen Pfaffin sivuilla ja huomasin, että riikinkukko-seinävaatteelle on olemassa valmis ohje, joka taas tarkoitti sitä, että sulka-kuvio on todennäköisesti saatavilla melko helposti! Ja niinpä tietysti, riiikinkukon sulka löytyikin kirjontakoneeni creative 3.0:n omasta kuviokokoelmasta.


Aikatauluni ei vielä antanut periksi niin, että voisin suunnitella ja valmistaa ison seinävaatetteen tai muun vastaavan työn, joten "tyydyin" kirjomaan sulan kaitaliinalle, koristamaan olohuoneeni isoa ruokapöytää.
 

Hankin jostain alennusmyynnistä aikanaan useita valmiita kaitaliinoja, ja nappasin sellaisen tähänkin työhön. Tiesin kuviokokoelmasta sulan mitat, jotka piirsin suunnilleen kuvassa näkyvälle mainoslehden palaselle, ja sommittelin sillä kuvion paikkaa liinan reunaan. Kuten yleensä, nytkin pingotin kehälle vain revittävän tukikuidun ja kiinnitin liinan siihen liimasprayllä ja harsinnalla.

 
  
Kuvion mitat ovat noin 21 x 12 cm, ja tikkejä on yli 17 tuhatta. Kuviossa on seitsemän värin vaihtoa, mutta kaikkia värejä on niin tasaisesti, ettei värinvaihtoja tarvinnut kytätä vieressä koko aikaa. Konehan piippaa, kun on aika vaihtaa lankaa.Valmiista sulasta tuli hauska koristus muuten melko tylsään kaitaliinaan, ja aion kyllä ehdottomasti toteuttaa sen vielä johonkin näyttävämpäänkin työhön. Tästä sain nyt kuitenkin vähän uutta ilmettä olohuoneeseeni ja innostusta suunnitella uusia, isompia kirjontatöitä.


maanantai 29. syyskuuta 2014

Käsityöristeilyllä


Pääsin osallistumaan viime viikon lopulla järjestettyyn käsityöristeilyyn yhdessä VSM Finland Oy:n eli Pfaffin, Husqvarna Vikingin sekä Singerin maahantuojan kanssa. Käsityö- ja hyvinvointiristeilyyn osallistui useita erilaisia yrityksiä, kuten ompelukonemaahantuojia, Eurokangas, Novita ja Virkkukoukkunen. Lisäksi ristelyllä esiintyivät mm. virkkaajataituri Molla Mills, neulojat Arne&Carlos ja trashionista Outi Pyy.
Osastollamme oli perinteisen kone-esittelyosaston lisäksi työpaja, jossa käsityöristeilijät pääsivät ompelemaan Pfaffin Ambition 1.0 -ompelukoneilla tilkkupeittoja, jotka VSM lahjoittaa keväällä sairaaloiden lastenosastoille, esimerkiksi Tampereelle. Tilkkuja oli valmiiksi leikattuna, mutta työpajasta löytyi myös leikkuupöydät Fiskarsin tilkkutyötarvikkeineen. Tavoitteena oli, että kävijät ompelisivat vaikka vain yhden sauman itse valitsemistaan tilkuista, mutta risteilyn toisena päivänä useampikin ompelija teki lähes koko peiton valmiiksi.

 
En ole ikinä tehnyt mitään kokonaista tilkkutyötä, vaan lähinnä kokeillut erilaisissa tapahtumissa muutamien blokkien ompelua. Ryhdyin kuitenkin tekemään työpajaan malliksi yhtä tilkkupeittoa torstai-iltapäivänä, ja sainkin tehtyä koko peiton vanuineen ja tikkauksineen valmiiksi perjantai-iltaan mennessä! Hankalinta tuntui olevan tilkkujen valinta, sillä jahkailin tarkkaan, mitä värejä ja kokoja käyttäisin, mutta työn edetessä tahti kiihtyi ja pääsin tekemään vapaata tikkausta vielä torstai-iltana, ja jatkoin siitä seuraavana päivänä. Lopuksi kanttasin työn vinonauhalla, joka sopi hyvin yhteen yhden tilkkukankaista kanssa.
Monet taitavat tilkkuilijat tekivät upeita blokkeja käytettäviksi peitoissa - näistä on mukava jatkaa seuraavissa tapahtumissa. Peittoja on siis tarkoitus ommella VSM:n osastoilla erilaisissa käsityötapahtumissa ensi kevääseen saakka, joten tähän projektiin pääsee osallistumaan muutkin kuin tälle risteilylle osallistuneet.

 

 
Osastollamme vieraili monia ompelijoita, jotka kokeilivat tilkkutöitä joko ensimmäistä kertaa tai olivat jo kokeneita tekijöitä. Olikin hauska nähdä, miten eri tavalla kävijät tarttuivat tilkkuihin: toisilla oli selkeästi heti visio siitä, mitä halusivat tehdä, ja toiset hypistelivät tilkkuja moneen otteeseen (aivan kuin minäkin) ennen ompelun aloittamista. Valmiita peittoja syntyi innokkaiden tikkailijoiden ansiosta useampia, ja lisäksi seuraaville messuille lähtee mukaan monia keskeneräisiä töitä, joista onkin sitten helppo jatkaa. Kiitos vielä kaikille mukana olleille ja työpajaamme osallistuneille!

Risteilyllä oli nähtävillä paljon upeita mallitöitä ja ideoita käsitöihin - ja tietysti ihastelin koneompeluun sekä -kirjontaan liittyviä töitä todella tarkasti. Husqvarna Vikingin Designer -sarjan koneisiin tehtyyn markkinointimateriaaliin liittyi upea juhlamekko, jonka miehustan ja laahuksen kirjonnat olivat todella hienot ja keräsivätkin paljon katseita ja ihastelua risteilyn aikana. Toinen "suosikeistani" oli seinävaate, joka oli toteutettu sekatekniikalla: upeassa riikinkukko-työssä oli niin tilkkutyötä, applikaatioita sekä konekirjontaa.Naapuri-osastollamme oli hieman erilainen tilkkutyö, nimittäin Outi Pyy ompelutti kävijöillä todella upean näköistä Union Jack -lippua. Materiaaleina oli vanhoja vaatteita, nauhoja ja nappeja, ja työhön sai osallistui niin koneella kuin käsinkin ommellen. Valmis lippu on päätymässä huutokauppaan uuden Lastensairaalan hyväksi, joten tämä lippu näkynee vielä monessa paikassa.


Omalla osastollamme oli myös esillä paljon niin Pfaffin kuin Husqvarna Vikinginkin kirjontakuviokokoelmia, myös tämän syksyn ja talven uutuuksia. Kiinnitin huomioni erityisesti huovutukseen liittyviin kuvioihin, ja toiveenani onkin päästä testailemaan niitä mahdollisimman pian. Joulukin alkaa lähestyä uhkaavasti, joten nyt olisi hyvä aika alkaa suunnittelemaan joulun kirjontoja, jotten taas tavoilleni uskollisena viimeistele töitä aattoaamuna...


Risteily hyvässä seurassa ideoineen ja inspiraatioineen oli mukava piristys alkaneeseen syksyyn, ja vaikka perjantaina seilasimme aikamoisessa myrskyssä, jäi reissusta hyvä mieli. Kiitos Marru, Janna ja Kikka mukavasta matkasta - ja tietysti vielä kiitos kaikille tilkkutyöpajaamme osallistuneille!